Bilgi: Veritabanımızda an itibariyle toplam 198 kategori ve 1207 kayıtlı firma bulunmaktadır.
|
Çankaya Burada ! Sizin firmanız nerede ?
  Finans
  Spor
  Turizm
Tüm Kategoriler için tıklayın
Firma : Yenimahalle Yapı Dekorasyon Firmaları
 Üye Tipi
:
Bronz Paket
 Yetkili Kişi
:
 Telefon
:
0312 324 25 77
 GSM No
:
0535 418 78 00
 Fax
:
 Adres
:
 Ülke / Şehir / İlçe
:
Türkiye / Ankara / Yenimahalle
 Web
:
 Başlangıç Tarihi
:
20.03.2010
 Bitiş Tarihi
:
20.03.2014
  •  Firma Hakkında
  •  Resimler
  •  Harita

 

ÇATI ONARIMI

Yağmuru geçiren bir çatı yapıyı da tehlikeye sokacağı için hemen onarılmalıdır. Çatının içi ve dışı iyice gözden geçirilerek arızalar ve giderme yolları araştırılır. Eğer çatı hemen onarılamıyorsa geçici olarak arızalı kısmın üzeri mahyadan başlayarak bitümlü karton veya benzeri bir tabaka ile örtülebilir. Bazen de önemli yapıların uzun sürebilecek çatı onarımında yapıyı tehlikeye atmamak için bütün yapı bir çerçeve içine alınırken çatı üzerinde işçilerin çalışacağı kadar bir aralık bırakılarak eğreti ikinci bir çatı oluşturulur. Bir çatının üstü hem ışık sağlaması hem de yağmur geçirmemesi için kalın plastik örtülerle kapatılır. Böylece soğuk havalarda işçiler içinde daha iyi koşullar sağlanır. 

Eğer kiremitlerin tümü ile değilmesi gerekiyorsa ve elde yeterli sayıda kiremit yoksa ilk yapılacak iç benzer profilde kiremit aramaktır. Ölçü ve profilleri tam tutmayan kiremitler alt sıra olarak döşenir. Değiştirilecek kiremit sayısı az ise alt sıra olarak bütün kiremitlr kullanılır., üst sıralar ise kırık kiremitlerin bindirilmesiyle oluşturulur. Oluklu kiremit bize bu olanağı sağlar. Oluklu kiremitin noksanlarını Marsilya tipi gibi diğer tür kiremitlerle kapatmak hiçbir zaman uygulanmayacak yollardır. 

Çatının ahşap merteklerinin kesit yetersizliği, çürüme ve kurtlanma sonucu oluşan deformasyonlarla, alt sıra kiremitler suyu aktaramaz duruma gelebilir. Eğim farklarından dolayı biriken sular devamlı rutubet sonucu kiremt üzerinde liken ve yosun oluşturur. Bunlar suyun akışına etki eder vet oz toprak birikimine neden olurlar. Ayrıca çatı üzerine taşan ağaçların dökülen yaprakları, kargaların getirdiği ceviz kabukları ve kemikler de alt sıra kiremitleri doldurarark suyun normal akışını engelleyebilir. Kış aylarında buzlanma ve çözülme olaylarının yinelenmesi buz kütlesinin kiremit ya da pedavra arasına girmesine, çatı örtüsünün yerinden oynamasına, suyun kiremit altına veya çatı içine girmesine neden olabilir. Çatı ve oluk eğiminin yanlış olması ya da zamanla değişmesi, fazla suyu içeri alır. İniş boruları genellikle cepheye tespit edilmiş olarak aşağı iner, eğer boru tıkanırsa bir üst ek yerinden suları cepheye akıtabilir veya oluklar taşar. Olası bir oluk taşkınında suların dışarı akabilmesi için oluğun dış ucu mutlaka iç ek yerinden daha aşağıda olmalıdır. Gizli dereler daima sorun yaratır. Eteklerde çatının su almasına neden olur Yanlış detaylar, kötü işçilik, ısı değişimleriyle lehimlerin atması, çinko ve onu tutan demir kenet ve çivilerle oluşan uyuşmazlık, çinkonun incelmesi ve kopması sonucunu yaratabilir. 

Iyi bir çatının içi de dışı da kuru olmalıdır. Yapım sırasına detay çizimler ve örnek detaylar daha önceden hazırlanırsa sorunlar karşılaşılmadan çözülmüş olur. Çatı bakımı yapan işçilerin bu detayları çok iyi bildikleri, hatta verilmiş detayları bile tam olarak uygulayabildikleri söylenemez. Bu bakımdan yapımın her aşaması control edilmelidir. 

Çatı Onarımında Malzeme Seçimi

Eski malzemelerin bulunamaması, pahalılığı, kullanımının yasaklanması veya orjinalinden de yanlış malzeme seçilmiş olması gibi nedenlerle, yerini alabilecek başka bir malzemeye karar verilebilir. Ancak böyle yeni malzeme ve detayların görünmeyen bölgelerde olmasına dikkat edilmelidir. Görünen yerlerde kullanıalcak malzeme ise ölçü doku ve renk bakımından eskisi ile aynı olmalıdır. 

Süreli Çatı Bakımı

Çatı onarıldıktan sonra eldeki bir listeye göre yılda en az iki kere veya çok şiddetli fırtına ve uzun don olaylarından sonra control edilmelidir. Kırılan ve iyi pişmediği için geçirgen olan kiremitler kaldırılmalıdır. Geçirgenlik kiremit üzerinde oluşan tuzların varlığı ile anlaşılır. Üzerinde yürünmesi sakıncalı olan kiremit kaplı alanlar, gerektiğinde yürünebilecek kadar genişlikte, bir iki sıra kiremitin kaldırılmasıyla control edilir v e sonra geri dönerken kaldırılan kiremitler kolaylıkla tekrar döşenebiir. Geleneksel olarak her kış mevsimi öncesi yapılan bu olaya çatı aktarma da denilir. 

Marsilya tipi kiremitlerin üzerine ayak kaymasını engelleyecek çıtalar çakılı bir lata konularak yürünebilir. Kalay oluğa dayanırsa ya da serbest bırakılırsa kayar. Onun için kaplamaya çakılan bir lataya oturtulmasında yarar vardır. Kiremitlerin arasına yatırılan 10 X 10 cm kesitinde iki dikme üzerine konulan bir merdivende aynı işi görebilir. Herşeyden önce çatıya çıkılacak bir merdiven yapılmalı ve su sızdırmaz bir çatı kapağı yapılmalı, seyyar bir lamba, merdiven ve yürüme tahtası , olukları temizlemek için sopalı bir süpürge, süprüntüleri toplamak için bir kova, kancalı bi rip gibi malzemeler çatı içinde kolay bir yerde bulundurulmalıdır. Fırtınanın getirdiği birikintilerle dolmaması için olukların üstü metal kafeslerle örtülebilir.

Çankaya Esnaf Rehberi

Adres: Hükmet cad. 3/15 Ulus / Ankara
Telefon: 0 312 324 25 77  -  Fax:
Email: bilgi@cankayaesnafrehberi.com